....................................................................για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάνονται στην εποχή μας...
................................................................... Όποιος Ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά" Ρήγας Φεραίος...

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Αλμοδόβαρ: "Mη διαστρεβλώνετε τη σιωπή μου κύριε πρωθυπουργέ"

 ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ                                                                                                                                 Με ανοιχτή του επιστολή ο auteur στέκεται στο πλευρό των Ισπανών που διαδήλωσαν κατά της λιτότηταςΤην οργή του Πέδρο Αλμοδόβαρ προκάλεσαν οι ευχαριστίες του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι από τη συνδιάσκεψη της Νέας Υόρκης όπου παραβρέθηκε, προς «τη σιωπηλή πλειοψηφία των Ισπανών που δε διαδηλώνει».

Με ανοιχτή επιστολή του που δημοσίευσε η Huffington Post, o αγαπημένος auteur επιτέθηκε στον Ραχόι ζητώντας του να ερμηνεύει όπως τον συμφέρει τη «σιωπή» όσων δε βρέθηκαν την Τρίτη στη διαδήλωση στην πλατείας Νεπτούνο της Μαδρίτης.

«Κύριε Ραχόι, εγώ είμαι ένα κομμάτι αυτής της σιωπηλής πλειοψηφίας που δεν διαδήλωσε στις 25 Σεπτεμβρίου και σας παρακαλώ να μην διαστρεβλώνετε και πολύ περισσότερο να μην χρησιμοποιείτε την σιωπή μου», απαντά ο σκηνοθέτης καταγγέλλοντας τον τρόπο προβολής από την κρατική τηλεόραση των γεγονότων και των επεισοδίων που σημειώθηκαν και δηλώνοντας ευθέως ότι συμφωνεί με τα συνθήματα του πλήθους, που «βρυχήθηκε» -όπως γράφει- κατά των μέτρων λιτότητας.

« ...οι περισσότεροι διαδηλωτές κουβαλάνε εκτός από τις φωνές τους και τα πολύ σωστά συνθήματα τους («Κλέβουν, Δέρνουν, Δεν μας Εκπροσωπούν») μια φωτογραφική μηχανή ή ένα απλό κινητό, των οποίων οι εικόνες δεν θα παρουσιαστούν στην κρατική τηλεόραση αλλά μπορεί ο καθένας να της δει σε άλλα ψηφιακά μέσα ή στο youtube» αναφέρει ο Αλμοδοβάρ στην επιστολή του.

Ο σκηνοθέτης ξεκινά παραδεχόμενος ότι καμιά φορά ακόμα κι όταν είναι βυθισμένος στο έργο του και την κατασκευή των ιστοριών του, ασθάνεται ότι η πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει γύρω του, είναι πολύ πιο δυνατό και σημαντικό: «Είναι αλήθεια πως ο σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται μια μυθιστορηματική δόση σε καθημερινή βάση, χωρίς την οποία δεν θα κατάφερνε να ζήσει, αλλά επίσης είναι γεγονός ότι συχνά τα μουγκρητά της πραγματικότητας που περνούν μέσα από τις τηλεοράσεις και τις οθόνες των υπολογιστών μας είναι τόσο ισχυρά που σε αφήνουν χωρίς ανάσα και με την αίσθηση πως μια ταινία είναι κάτι ασήμαντο αν την συγκρίνεις με αυτά» ξεκινάει την ανοιχτή διαμαρτυρία του ο βραβευμένος δημιουργός.

«Οι εικόνες και ότι άλλο μας περιστοιχίζει είναι αντικείμενο που μπορεί κανείς να διαχειριστεί, το χρώμα, οι λέξεις, οι χειρονομίες, οι προθέσεις, όλα εξαρτώνται από τον αφηγητή. Κάθε πραγματικότητα μπορεί να έχει το ένα ή το άλλο νόημα, ανάλογα με το συμφέρον αυτού που αφηγείται. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο ίδιος ο πρόεδρος, μπορούν να αφηγηθούν αυτό που συνέβη στο Νεπτούνο όπως τους ευχαριστεί, το κάνουν κάθε μέρα άλλωστε, αλλά ευτυχώς στις εποχές που ζούμε είναι απίθανο» λέει σε άλλο σημείο του κειμένου του, αναφερόμενος στις καταγγελίες για βίαιη καταστολή του κύματος των διαδηλωτών από τους αστυνομικούς.

Δείτε εδώ ολόκληρη την πρωτότυπη επιστολή του Αλμοδόβαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου