....................................................................για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάνονται στην εποχή μας...
................................................................... Όποιος Ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά" Ρήγας Φεραίος...

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Γόνδολες και βάρκες στο μεγάλο κανάλι της Βενετίας

Παρά το πέρασμα των ετών, η Βενετία δεν έχει χάσει το μυστήριο και την αίγλη που την χαρακτήριζαν την περίοδο της Αναγέννησης, την περίοδο δηλαδή της μεγάλης της άνθησης. Όταν βρίσκεσαι εκεί σου δημιουργείται η εντύπωση πως θα δεις δίπλα σου να περνούν άνθρωποι ντυμένοι με τις παραδοσιακές βενετσιάνικες φορεσιές ή τις περίφημες στολές του Καρναβαλιού. Πρόκειται για μια μοντέρνα και σύγχρονη πόλη, η οποία, όμως, χάρη στην παράδοσή της, αλλά και το ομιχλώδες κλίμα της, σε κάνει να πιστεύεις πως έχει πάντα κάτι να σου αφηγηθεί, μια ιστορία για τους Δόγηδες, ένα παραμύθι με ήρωες του Καρναβαλιού, να σου αποκαλύψει μια ερωτική ιστορία, την οποία οι πρωταγωνιστές της προσπαθούσαν να καλύψουν πίσω από μάσκες και πολυτελή κοστούμια.
Χτισμένη στη θάλασσα της Αδριατικής, πάνω σε πολυάριθμα μικρά νησιά, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω γεφυρών, η Βενετία είναι η πρωτεύουσα της περιοχής Βένετο στην Ιταλία. Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε στις 24 Μαρτίου του 421 μ.χ. με κύρια βιοποριστική ασχολία των κατοίκων τη… θάλασσα. Η καίρια θέση της πάνω στη λιμνοθάλασσα με τα αβαθή νερά προσέλκυσε πολλούς πρόσφυγες, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να αναπτυχθεί η θαλασσοκράτειρα Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, μια μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.
Για να επισκεφθείτε τα αξιοθέατά της δεν θα χρειαστείτε αυτοκίνητο, αφού οι μετακινήσεις γίνονται με μικρές βάρκες ή με τις, γνωστές σε όλους, γόνδολες. Ένας υδάτινος λαβύρινθος, γεμάτος με παραδοσιακά κτίρια σε διάφορες αποχρώσεις, φωταγωγημένες γέφυρες και αινιγματικά σοκάκια.
Αξίζει να επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Μάρκου, προστάτη της πόλης, με το πλούσιο ιερό του, το Pala d’ Oro, και το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου στο προαύλιο του ναού. Το Παλάτι των Δόγηδων στολισμένο με τις περίφημες τοιχογραφίες και την πασίγνωστη Γέφυρα των Στεναγμών που συνδέει το Παλάτι με τη Φυλακή της Δημοκρατίας και έχει πάρει το όνομά της από τους θρήνους των πολιτικών που την διέσχιζαν, όταν καταδικάζονταν και οδηγούνταν στα κελιά της φυλακής.
Η Βενετία, μια πόλη- μουσείο, μαγεύει τον επισκέπτη με την απόκρυφη αύρα της, την ομίχλη που την σκεπάζει, τα γραφικά δρομάκια της, τη ρομαντική της ατμόσφαιρα Ένα ταξίδι που μένει αξέχαστο στον ταξιδιώτη!
Από τη Σίσσυ Στρέμπα


______________________
*από το: http://fouska.net/%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%AF%CE%B1/